Kost og motion er to meget vigtige faktorer i forhold til diabetes, da
det netop er disse faktorer der kan ændre en diabetikers behov for insulin og
dermed er kost og motion også en del af behandlingen af diabetes.
Formålet med en diæt til diabetikere er at
sikre optimale værdier for blodglukose, lipider og blodtryk, at forebygge eller
forsinke sendiabetiske komplikationer samt at sikre at diabetikerne får en
varieret og ernæringsrigtig kost. Diabetesdiæt er dog ikke meget anderledes end
det, der ellers bliver anbefalet befolkningen, idet vi alle som udgangspunkt
bør spise efter Sundhedsstyrelsens ti kostråd (Ovesen, Allingstrup &
Poulsen, 2011, s. 248).
Den anbefalede indtagelse af mad er afhængig af
den enkeltes energibehov og aktivitetsniveau samt om barnet skal vedligeholde,
øge eller reducere sin vægt. Denne indtagelse bør fordeles over tre
hovedmåltider og 2-3 mellemmåltider, hvor det er vigtigt, at et af disse
mellemmåltider ligger om aftenen inden sengetid for at forhindre natlig
hypoglykæmi (Ovesen, Allingstrup & Poulsen, 2011, s. 248).
Energifordelingen i en diabetesdiæt bør være
50-60 E% kulhydrater, 10-20 E% proteiner og 25-35 E% fedt, hvilket betyder, at
størstedelen af barnets energiindtag skal komme fra kulhydrater. Der findes
forskellige typer af kulhydrater, hvor det i forhold til diabetes er vigtigt at
nævne de vandopløselige, ufordøjelige kostfibre, som blandt andet findes i
frugt, grove grøntsager og havregryn. Disse fibre nedsætter
ventrikeltømningshastigheden og spaltningen af de simple kulhydrater samt øger
insulinfølsomheden, hvilket er med til at forhindre store blodglukose udsving
(Ovesen, Allingstrup & Poulsen, 2011, s. 248). Desuden bør kulhydraterne
hovedsagligt udgøres af polysakkarider, som vi bedst kender som stivelse i
brød, pasta, ris og kartofler, dog er pasta og fuldkornsrugbrød at foretrække,
da disse levnedsmidler har et lavt glykæmisk indeks (GI). GI er et udtryk for,
hvilken blodglukosestigning et levnedsmiddel giver efter indtagelse, dog kan GI
være misvisende, fordi det er svært at vurdere i en varieret kost og kommer an
på mange faktorer, såsom diabetestype, fasteblodglukose, alder og vægt (Ovesen,
Allingstrup & Poulsen, 2011, s. 249-250).
I forlængelse af begrebet glykæmisk indeks er
det vigtigt for en god blodglukoseregulering, at børn kender til antallet,
mængden samt typen af kulhydrater, således de kan tilpasse sin
insulinbehandling efter, hvad de har spist. Det kræver, at de kender deres
kulhydrat-insulinratio og insulinfølsomhed. Kulhydrat-insulinratio er et begreb
for den mængde kulhydrat, der dækkes af én enhed insulin og denne er forskellig
fra person til person og typisk også forskellig på forskellige tidspunkter af
døgnet, hvilket blandt andet afhænger af graden af fysisk aktivitet.
Kulhydrat-insulinratio kan bestemmes ud fra ”500-reglen”, hvis de har
insulinpumpe, hvilket betyder, at 500 skal divideres med deres samlede
døgndosis af insulin (Diabetesforeningen, 2008, s. 9). Insulinfølsomheden
fortæller, hvor meget blodglukosen falder på én enhed hurtigvirkende insulin,
og kan ligeledes være forskellige i løbet af dagen. Insulinfølsomheden kan som
udgangspunkt beregnes efter ”100-reglen”, hvor man dividerer 100 med deres
samlede døgndosis af insulin (Diabetesforeningen, 2008, s. 12-13). Begge
beregninger er skøn, hvorfor et præcis tal kræver, at der udarbejdes et
arbejdspapir, hvor børnene skriver deres blodglukose før og efter et hvis antal
kulhydrater. På denne måde gør børnene sine egne erfaringer, da det netop er
meget individuelt, hvordan kroppen påvirkes og hvor meget insulin de har brug
for. I de tilfælde hvor børn har en insulinpumpe, kan man indtaste disse
oplysninger sammen med et mål for blodglukose og hvor mange kulhydrater barnet
spiser, og pumpen vil så foreslå en insulindosis, som man kan bekræfte
(Diabetesforeningen, 2008, s. 14).
Kunstige sødemidler er et alternativ til
almindelig sukker, som ikke er energigivende og dermed kan nogle af disse typer
anvendes uden at give en blodglukosestigning. Dette gælder for eksempelvis
aspertam (Ovesen, Allingstrup & Poulsen, 2011, s. 251).
I forhold til indtagelse af fedt er de
monoumættede fedtsyrer at foretrække (min. 10 E%) og disse findes især i oliven-
og rapsolie, avokado, nødder og mandler (Ovesen, Allingstrup & Poulsen,
2011, s. 250-251). Desuden anbefales fede fisk, da de indeholder de specielle
n-3-fedtsyrer, som nedsætter blodtrykket, triglyceridniveauet og
tromboseberedsskabet, hvilket samlet set nedsætter risikoen for aterosklerose,
som er en sendiabetisk komplikation (Ovesen, Allingstrup & Poulsen, 2011,
s. 29, Viborg & Torup, 2014, s. 420).
Der er ingen særlige restriktioner eller hensyn
at tage i forhold til proteiner og diabetes (Ovesen, Allingstrup & Poulsen,
2011, s. 251).
Sundhedsstyrelsen anbefaler alle børn at være
fysisk aktive ved moderat til høj intensitet mindst 60 minutter om dagen, og at
aktiviteterne har en varighed af mindst 10 minutter, hvis tiden deles op over
dagen. Derudover anbefales det, at børn mindst tre gange ugentligt udøver
fysisk aktivitet med høj intensitet i mindst 30 minutter, således kondition og
muskelstyrke vedligeholdes eller øges (Sundhedsstyrelsen, 2015). Ved fysisk
aktivitet falder blodglukose typisk, fordi kulhydraterne optages af
muskelcellerne og omdannes til energi, som musklerne bruger til at udføre den
fysiske aktivitet. Det medfører ligeledes, at man i op til 24 timer efter vil
opleve lavere blodglukose, fordi musklerne er mere følsomme overfor insulin og
dermed optages kulhydraterne lettere i musklerne samtidig med, at musklerne
skal have fyldt deres kulhydratdepoter op (Jerichow, 2014). Det betyder også,
at det er en god idé at spise eller drikke noget indeholdende kulhydrater under
fysisk aktivitet, hvis den varer mere end 30-45 minutter og efterfølgende for
at fylde kulhydratdepoterne i lever og muskler. Påvirkningen af blodglukose
afhænger dog også meget af intensiteten, og påvirkes mest ved høj intensitet,
hvorfor insulinbehovet ligeledes kan falde (Diabetesforeningen, 2014, s. 48).
Typisk falder blodglukose mest 8-10 timer efter man har afsluttet en fysisk
aktivitet med moderat til høj intensitet, hvorfor det er vigtigt at tjekke sit
blodglukose inden sengetid, hvis man har trænet om eftermiddagen/aftenen, da
dette fald dermed kan føre til hypoglykæmi om natten ligesom insulins virkning
generelt er øget (Diabetesforeningen, 2014, s. 52).
Man kan også opleve, at blodglukose stiger
under hård fysisk aktivitet som følge af, at man presser kroppen og dermed
producerer stresshormoner, såsom kortisol og adrenalin (Jerichow, 2014). Disse
hormoner virker ved at fremme glukoneogenesen, øge tømningen af fedt- og
glykogendepoter og hæmme virkningen af insulin (Nielsen & Bojsen-Møller,
2014, s. 369).
I forhold til ovenstående kræver det typisk
livsstilsændringer at leve op til anbefalingerne for kost og motion, og i denne
sammenhæng er empowerment et væsentligt begreb.
Empowerment kan oversættes til ”styrken til at
handle selv”, og bygger på Paulo Freires tanker om, at alle mennesker har
ressourcer og potentiale til at tage magt og ansvar for deres liv samt indtage
en plads i samfundet (Bartholdy, 2003, s 23). Empowerment kan både være en
proces og et mål i sig selv, og det er derfor vigtigt i forhold til livsstilsændringerne,
at de sundhedsprofessionelle hjælper barnet og familien til netop at få styrke
og træde i karakter overfor disse ændringer, således de føler kontrol over
deres eget liv (Bartholdy, 2003, s. 22).
Sygeplejersken skal have respekt for, at der er
forskelle mellem egen faglig viden og kompetencer og patientens livserfaring og
viden. Det er sygeplejerskens fornemmeste opgave at få både børn, unge og deres
forældre til at være selvstændige og dermed mindske deres afhængighed af
professionel hjælp og støtte. Empowerment tager dermed udgangspunkt i børn
og unges ressourcer fremfor deres problemer i forhold til vores problemstilling
(Bartholdy, 2003, s. 22-24).
Sygeplejerskens unikke funktion, som er Virginia Hendersons definition af
sygepleje, kan tolkes som empowerment. Ifølge Henderson skal sygeplejersken
sørge for, at patienterne får deres behov opfyldt, som de selv vil gøre det,
hvis de havde den fornødne styrke, vilje og viden. Sygeplejen til en
ny-diagnosticeret ung diabetiker skal tilbydes på en måde, hvor individet
udvikler uafhængighed efterhånden som tilstande og ressourcer gør det
muligt (Bartholdy, 2003, s.
22-24).
Ingen kommentarer:
Send en kommentar